Твърдица

ИЗПРАТЕТЕ ВАШАТА ЗАЯВКА ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ

ТВЪРДИЦА

Град Твърдица е разположен в южното подножие на Елено-Твърдишкия дял на Стара планина. Твърдишкият проход е най- краткия старопланински проход между Северна и Южна България - разстоянието между гр. Твърдица и гр.Елена е 40 км.

В южната част на Твърдишката котловина се намира живописният язовир Жребчево. В регионът се развива планински, селски, летен и зимен туризъм. Реките в Балкана създават отлични възможности за екстремен улов на пъстърва и спортен риболов.

ЯЗОВИР ЖРЕБЧЕВО

Един истински рай за рибарите - язовир Жребчево е разположен в невероятно красива местност, заобиколен от гори и обширни поляни. Жребчево е третият по големина язовир в България, разположен на площ от 25 000 декара.

Там се намира и църквата-музей „Свети Иван Рилски“, която в по-голямата част от годината е потопена във водата

СКИ ПИСТА ЧУМЕРНА

Туристическият център на връх Чумерна привлича с възможността за практикуване на зимните спортове. На северозападния от върха склон е изградена е 750-метрова писта с влек и ски-гардероб.

Околностите на ски-базата предлагат отлични възможности за туризъм, сноуборд, ски-бягане и ски-ориентиране. До там се достига по асфалтов път, като разстоянието от гр.Твърдица е 25км.

ВРЪХ ЧУМЕРНА

Връх Чумерна се намира в Средна Стара планина и е висок 1536 метра. Той е най-високият в Елено-Твърдишкия дял на планината. Северните му склонове са полегати, къси, с букови гори, а южните са дълги, прорязани от речни долини и стръмни.

Близо до него могат да се намерят маркирани пешеходни маршрути, ски писта и хижа със същото име. През самия връх минава Европейски туристически маршрут Е3.

Църква „Света Петка“ – паметник на културата със своите стенописи

Пещера Мъгливия сняг – започва с пропаст над 100 м – проучена от спелеолози в частта си от 3500 м

Скоковете – каскада от три водопада

Градището – средновековна крепост – северно от града

Хайдушка поляна – сборище на хайдушките чети през владичеството – Панайот Хитов, Пейо Буюклията, Злати Калъчлията и др.

Орлов камък – мястото, на което е било старото селище Твърдица